CUMALIKIZIK - ESKİ OSMANLI KÖYÜ









Hikayesi... 


Kuşaktan kuşağa anlatılan hikayeye göre Tokat dolaylarında yaşayan Oğuz boylarından Kızıklar Karakeçili diye adlandırılan  aşiretin yaşadığı bölgeye göç ederek Ertuğrul Gazi'den izin alarak bu bölgeye yerleşmek istediklerini söylerler. Ancak bu isteği öğrenen Krakeçili aşiretinin ileri gelenleri bu isteklerine karşı çıkar ve arada tatsızlık çıkmasın diye Ertuğrul Gazi Uludağın o zamanki adı olan Keşiş Dağı'nın eteklerine yerleşmelerini tavsiye eder. İki boyun arasındaki dostluğu daimi kılmak için de Kızık Beyinin 7 oğlunu Karakeçili aşiretinin 7 kızıyla evlendirir. Böylece Kızık beyinin 7 oğlundan Cumali Bey ve ailesi günümüzde Cumalıkızık'ta, Fethi Bey ve ailesi günümüzde Fidyekızık'da,Dal Bey ve ailesi günümüzde Dallıkızık'da,Bayındır Bey ve ailesi günümüzde Bayındırkızık'da yuva kurar ve günümüze dek yaşarlar.Derekızık ile Değirmenlikızık'ın adlarının nereden geldiği bu hikayede anlatılmaz.






                                                         Cumalıkızık Köyü Meydanı



                              Sağdan veya soldan dönerek yine aynı meydana geliyorsunuz.Tercih sizin...



         
                                                El emeği yerel ürünlerden bir hayli bulabilirsiniz.







                                                 Eski Osmanlı köyü sokakları oldukça dar 

Cumalıkızık bir Osmanlı Vakıf köyü.Toplamda 15 hektarlık bir alana yayılmış. Köydeki 270 evin %60 ında hala oturuluyor. 

Benim Hikayem...




                                             


                                                    Sayıları ondan fazla gözleme evleri mevcut.








                                                                    Bulanlar Konak
                                         Burada her türlü yiyeceği satın almak mümkün.Adeta market gibi :)

                                     
Kınalı Kar dizisinin çekildiği yer









                                      Gezimiz sırasında arap ülkelerinden gelen turistlere rastladık.









"Dinç Çıkmazı" tabelasını gördüğümde görülmesi gereken bir yer olduğunu düşündüm.Fakat tabelayı takip edince aslında hiç de önemli bir nokta olmadığını gördüm.


                                       

                   Osmanlı zamanından günümüze ulaşmış bir camii. Restorasyon çalışmaları devam ediyor.















                                               Cevizli ve sade köy ekmeklerinden mutlaka alın.














         

Kuzinede gözleme keyfini yaşayabilirsiniz.









Restorasyon çalışmaları devam ediyor.




Cumalıkızık köyüne girerken gözüme çarpan tabelada Cumalıkızık tarihinden bu şekilde bahsediliyordu. Bir pazar günü akşam 4 sularında ziyaret ettik.  Çok renkli bir pazara sahip olan Cumalıkızık, organik olduğunu düşündüğüm türlü ürünleriyle ziyaretçileri etkilemeyi başarıyordu. (Cevizli ve normal köy ekmeği aldık.Eskişehir'e dönüşte kahvaltıda yedik.Müthişti.Satıcı teyze marketin sağ çaprazından yol kenarında satış yapıyor) Turşular, Envayi çeşit ballar,reçeller, marmelatlar, şuruplar, erişte, tarhana ve daha nice gıda ürünü mevcut Cumalıkızık'ta. Güzel bir gün geçirmek ya da fotoğraf çekimleri için gitmiş olsanız da, bir anda kendinizi alışveriş yaparken bulabilirsiniz :) 

Eğer sabahın ilk saatlerinde inmişseniz Cumalıkızık’a, birçok tarihi Osmanlı evi avlusunda sunulan, türlü yöresel ve bu köye ait tatlardan oluşan bir kahvaltı yapmak iyi bir tercih olur kanaatindeyim. Artık pek görme şansı bulamadığımız kuzine üzerinde pişirilen kestane de eskide kalan o tadı hatırlamamıza imkan veriyor. Ayrıca yöreye özgü ekşi maya ile odun ateşinde pişirilen ekmek, yöre kadınlarının ürettiği el işleri ve köyün sembolü haline gelen kestane balı ekstra ilgi ve zamanı hakediyor. 



Ne yenir ?

      Gitmeden küçük bir araştırma yaptığımda iki mekan ön plana çıkıyordu. Birincisi köyün ortasında yer alan Bulanlar Konağı ( Dizi çekiminin yapıldığı yermiş.Bu tür şeyler benim ilgilimi çekmiyor.Bir de mekanı gördüğünüzde ticari kaygının ön planda olduğu izlenimine kapılıyorsunuz) Araştırmamda ön plana çıkan ikinci mekan Mavi Boncuk Konuk Evi.  Sabah kahvaltısı ve mantısı oldukça meşhur.Biz öğle yemeği tadında mantı sipariş verdik. Mavi Boncuk ile ilgili ayrıntılı bilgi ve fotoğraflarımı burada bulabilirsiniz.













Nasıl Gidilir?


Eskişehir'den yaklaşık 2 saat mesafede. Aşağıda ayrıntılı bir şekilde harita üzerinde işaretledim. Haritaya göre gider ve kestel yakınlarından cumalıkızık tabelasını takip ederseniz rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.



Daha Büyük Görüntüle

0 yorum:

Yorum Gönder