Avrupa'da Trenle Gezilebilecek Mimarisi Ünlü En Güzel 10 Şehir



Avrupa , Dünya’da mimari olarak en güzel kıtaların başında geliyor. Klasik stilleri barındıran Yunan ve Roma devrinden Barok tarzına kadar birbirinden eserlerin günümüze kadar korunduğu bir çok  Avrupa şehri var. Aşağıda listelediğim şehirlerden bazıları zaten halihazırda oldukça popüler bazıları da keşfedilmeyi bekliyor.

İşte size trenle seyahat edebileceğiniz en iyi on Avrupa Şehri : 


Mimarisi En Güzel 10 Avrupa Şehri

1.Barselona, İspanya

Barselona ve mimari denilince aklıma iki şey geliyor: Modernizm ve Antoni Gaudi. Burada listediğim diğer şehirler gibi Barselona da eşsiz ve ilginç bir mimari geleneğe sahip. Listelenen tüm şehirler dinamizm, yaratıcılık, sanatsal olarak benzersizlik çizgileri taşımalarının yanında yemek kültürleri olarak da farklılar. Barselona’da Gaudi’nin rüya gibi eserlerini özellikle de yaşarken bitiremediği en ünlü eseri Sagrada Familia’yı mutlaka ziyaret edin.  


Sagrada Familia

 Barselona yolunda Girona’ya da uğrayarak birkaç saatinizi Girona’nın eski merkezinde geçirin derim. Barselona’da Gaudi’nin zengin bir aile için tasarlayıp yaptığı Park Guell de ziyaret edebileceğiniz yerler arasında.



2.Vicenza, İtalya

Roma bin yıllık mimari geleneği olan bir şehir fakat Avrupa’daki mimarisi güzel kentler ile ilgili bir gezi planı yapmışsanız listenize Vicenza’yı da eklemelisiniz.




 Vicenza aynı zamanda “Palladio şehri” olarak da bilinir. Andrea Palladio Rönasans döneminin en büyük mimarlarından biridir. Batı mimari akımını derinden etkileyen mimarların başında gelir. Yaptığı birbirinden güzel bina ve villalar Vicenza’nın gezi haritasını oluşturur. Vicenza, tren ile  Venedik’ten kolaylıkla ulaşılabilir mesafededir. Vicenza’da Palladiana Katedralinin antik saatini mutlaka görün.

3. Prag,Çek Cumhuriyeti

Çek Cumhuriyeti’nde mimari olarak Cesky Krumlov ve Olomouc gibi görece daha küçük kentlerin eşsiz olduğunu düşünsem de başkent Prag’ın etkileyici ve dillere destan mimarisinin görülmesi gerektiğini düşünüyorum.

Prag- Astronomik Saat


 Her yıl milyonlarca turist Prag’ı ziyaret eder ve Prag’dan birbirinden değerli anılarla ayrılır. İkinci Dünya savaşından göreceli olarak diğer Avrupa kentlerinden daha az zarar görmüş olması bu kenti daha da önemli bir şehir haline getiriyor. Sanki mimari ilginç binalar yapıldıkları yıllarda bir gezi rotası oluşturmaları amacıyla sıra sıra yapılmış. Eski Prag’ın sokaklarında yürürken 18. yüzyılı canlı olarak yaşıyor olacaksınız.
Prag’ı gezerken yeni barok tarzında yapılmış “Dans Evi”ni mutlaka ziyaret edin.

4.Strazburg,Fransa

Strazburg Fransa’nın doğusunda Almanya sınırına yakın  olan  Alsace bölgesinde yer alıyor. Şehrin tarihi binalarının mimarilerine biraz dikkat ettiğinizde , şehrin tarihler serüvenini kolaylıkla fark ediyorsunuz. Şehre ait en eski yapı beşinci yüzyılda Roma bazalikası olarak kullanılan Aziz Stephen kilisesi(St.Stephen’s Church). 


Strazburg’un merkezi, Grand Ile bir çok tarihi binayı bir arada görebileceğiniz bir yer. Grand Ile Dünya Kültür Mirası olarak tescillenen ilk yer olma özelliği ile de ne denli önemli bir yerleşim yeri olduğunu doğruluyor. Strazburg’un merkezindeki gotik tarzda yapılan Avrupa’nın  en yüksek  katedrali görülecek yerler arasında. Strazburg Almanya-Paris arasındaki trenlerin en önemli durağı konumunda. Bu yüzden buraya kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

5.Toledo, İspanya

Madrid’den Toledo’ya tren yolculuğu ile ulaşım sağlayarak  günlük bir gezi planlayabilirsiniz. Hemen hemen tüm yapılar 13. ya da 14. yüzyıldan kalma. Toledo eski tarihlerde  İspanya’nın sanat ve politik hayatının merkeziydi. Toledo’da tepeye çıkarak tüm Toledoyu izlemenizi tavsiye ederim.


 Toledo üç tarafı Tagus nehri ile çevrili bir kent.Ünlü mimar El Greco belli başlı tüm eserlerini buraya inşa etmiş. Alcazar Kalesi bir diğer görilmesi gereken mimari şaheser. Bu eşsiz atmosferi tam anlamıyla özümsemek için Toledo’da gecelemenizi tavsiye ederim.

6. Brüj (Bruges) , Belçika

Brüj (Bruges) en önemli ticaret mezkezlerinden biri fakat bu kent gerçek zenginliğini birbirinden güzel kanallarına ve çoğunluğu şehrin altın çağının yaşandığı  12. ve 15. yüzyıllar arasında yapılmış olan tarihi binalarına borçlu. Şehir UNESCO kültür mirası listesinde.



 Ortaçağa ait en yüksek tuğla yapı olan 122 metre yüksekliğindeki Church of Our Lady isimli kiliseyi görmelisiniz. 19. yüzyılda Brüj meraklı İngiliz ve Fransız turistlerin ziyaret ettiği bir şehirdi. Günümüzde hala Kuzey Amerikalı turistlerin en çok ziyaret ettikleri kentlerin başında geliyor. Brüje yapacağınız demiryolu seyahati için Antwerp istasyonunda tren değişikliği yapmanız gerekiyor. Bu arada Antwerp istasyonunun Avrupa’daki en süslü  istasyonlardan biri olduğunu belirtmeliyim.

7. Sighisoara , Romanya

Sighisoara mimarisi ile ünlü olan ve Romanya’daki en iyi korunan yerleşim yerlerinden biri. Transylvania bölgesinde yer alan bu küçük şehir, özellikle yaz aylarında çok sayıda turistin uğrak yeri. Yaz sezonu dışında bu şirin yeri ziyaret ederseniz ortaçağ kültürünü rahatlıkla hissedebilirsiniz.16. yüzyıla ait binaları görebilecek en iyi yer eski şehir merkezinin yukarısındaki tepe.


(Carpathians) Evler birbirinden renkli ve otantik görünümlü ve hala yerel halk tarafından kullanılmakta. Bu yerleşim yeri aynı zamanda filmlere ve romanlara konu olan Dracula’nın da çocukluk çağının geçtiği yer. 9 kule ile çevrelenmiş bu yerleşim yerini tren ile mutlaka ziyaret edin.

8. Bordo (Bordeaux), Fransa

Şarap dışında Bordo’nun adını pek duymazsınız. Şaraplarıyla ünlü bu kentin şarap dışında mimarisinin de ünlü olduğunu biliyor muydunuz? 18. yüzyıl modern şehirlerinden biri olan Bordo mimari özelliğiyle çoğunlukla filmler için doğal bir plato olarak da kullanıyor.  362 tarihi imgesiyle Paris’ten sonra en fazla eseri Dünya Kültür Mirası listesine girmiş ikinci kenttir. Bordo’da özellikle Aziz Andre Katedralini (St.Andre Catedral) görmelisiniz. 



 Paris’ten tarifeli saat 15:15 de hareket eden  Fransız Yüksek Hızlı Treni TGV ile seyahat edebilirsiniz. Erken rezervasyon yaptırırsanız 9 Euro’ya bile bilet bulmanız mümkün.


9. Amsterdam, Hollanda

Amsterdam Merkez Tren İstasyonu şehrin mimari olarak görülebilecek birbirinden güzel binalarına yürüyüş mesafesinde. Dar sokakları, birbirini kesen su kanallarını ve 17. yüzyıldan bu yana ayakta duran eski evleri görebilirsiniz. Amsterdam şehri adeta açık hava müzesi gibi. 


Amsterdam Merkez Tren Garı 

 Bu şehir 17. yüzyılda Dünya’nın en önemli limanlarından biriydi. Hemen hemen tüm su kanalları Flamenlerin Altın Çağı denilen dönemde yapıldı.


Amsterdam Kanallar


 Bu şehir 17. yüzyılda Dünya’nın en önemli limanlarından biriydi. Hemen hemen tüm su kanalları Flamenlerin Altın Çağı denilen dönemde yapıldı.

Amsterdam notlarım için tıklayınız

10. Viyana (Vienna), Avusturya


Avusturya’nın mimari özelliği ile bilinen en önemli şehri Viyana’dır. Viyana klasik döneme ait bir çok yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Modern Wiener hareketinin izleri açıkça görülür.




 Viyana’da ziyaret edilecekler arasında Aziz Charles Kilisesi (St.Charles Church)  ön plana çıkıyor. Viyana’ya alternatif olarak Slazburg’a tren ile gitmeniz mümkün. Avusturya’da önceden trenler için rezervasyon yapma zorunluluğu yoktur. 

0 yorum:

Yorum Gönder