Eskisehir Odunpazari Evleri Gezi



Dostlar bir Eskişehirli olarak sizlere misafirlerimize Eskişehir'e geldikçe gerçekleştirdiğimiz Eskişehir gezisinden bahsetmek istiyorum.

Öncelikle Eskişehir'in merkezini yürüyerek keşfedebileceğinizi unutmayın. Ama illa ben yürümek istemiyorum derseniz merkezden odunpazarına tramvay ile ulaşım sağlayabilir dönüşte yürüyebilirsiniz.

Öncelikle size tramvay haritası üzerinden yolları tarif edeyim.


Tramvay haritası







Çarşı adı üstünde Eskişehir'in merkezi konumunda. Eğer otobüs ile Eskişehir'e geldiyseniz Odunpazarına ulaşmak için tramvay ile Atatürk lisesi durağında inmeniz gerekiyor. Eğer tren ile geldiyseniz Çarşı durağından ( istasyona yürüyerek yaklaşık 15 dk. ama Eskişehir'i keşfetmek için gelmedik mi biz ? :)) tramvaya binip yine Atatürk Lisesi durağında inmelisiniz. Bu durakta inip yukarıya doğru 2 dakikalık yürüyüş yaptığınızda tarihi odunpazarı evlerini görebilirsiniz.






                                                               Elişi ürünlerini alabilirsiniz














                                        Osmanlı şerbeti alabileceğiniz bir seyyar satıcı mevcut.





                                          Kurşunlu camii altından Kırım Tatar Evine doğru bakış












                                                       Atlıhan sonrası yürüyeceğiniz yol.



                                       
Atlıhan El Sanatları Çarşısın arka kapısı boyunca gidildiğinde göreceğiniz Abacı Konak Otel girişi. Bu girişin solundan Cam Sanatları müzesine ulaşabilirsiniz.





                                               Atlıhan El Sanatları Çarşısı ön tarafındaki sokak.






Tramvay haritası





Çarşı adı üstünde Eskişehir'in merkezi konumunda. Eğer otobüs ile Eskişehir'e geldiyseniz Odunpazarına ulaşmak için tramvay ile Atatürk lisesi durağında inmeniz gerekiyor. Eğer tren ile geldiyseniz Çarşı durağından ( istasyona yürüyerek yaklaşık 15 dk. ama Eskişehir'i keşfetmek için gelmedik mi biz ? :)) tramvaya binip yine Atatürk Lisesi durağında inmelisiniz. Bu durakta inip yukarıya doğru 2 dakikalık yürüyüş yaptığınızda tarihi odunpazarı evlerini görebilirsiniz.

Odunpazarı Evleri Gezi Haritası 






Daha Büyük Görüntüle

Tur Programı

Tramvaydan indikten sonra haftasonu ise Tarih müzesi ile Anadolu Ünicersitesi Konukevinin arasında elişi ürünlerin satıldığı küçük pazarı olduğu sokaktan yukarı çıkıyoruz. Burada elişi satın ya da erişte,salça,turşu gibi satın alabilir ya da gözleme yiyebilirsiniz. Gözlemenizi pazarın hemen bitimindeki teyzelerden almanızı ve sonrasında bitişiğindeki çay bahçesinden ısmarlayacağınız çayla yemenizi tavsiye ederim. 

                           Tarih Müzesi

Daha sonra direk yukarıya doğru yürüyerek tarihi odunpazarı evlerinin içerisine giriyoruz. Burada eski evlerin içerisinde açılmış lületaşı satıcıları karşılıyor bizi. Ürünler çok pahalı değil. Aynı yolun üzerinde sokağın sonunda sol tarafta ücretsiz gezebileceğiniz Eskişehir fotoğraflarının olduğu küçük oda-müzeyi gezebilirsiniz.Burada Eskişehir'e ait eski fotoğrafları görebilir hatıra ürünleri satın alabilirsiniz.

Yukarıya doğru devam ettiğinizde yolun bittiğini göreceksiniz. Bu çıkmaz gibi görünen sokaktan devam ederek Kurşunlu Camii ve Külliyesinin olduğu yerleşkeye çıkacaksınız. Yine hafta sonu gittiyseniz yine küçük bir pazar sizi karşılayacak. Yine burada alışveriş yapabilirsiniz.Pazarın üst kısmında  camiyi, Türkiye'nin tek lületaşı müzesini gezebilirsiniz. 

Ne Yenir? 


Eskişehir'e özgü çibörek yemek  istiyorsanız burada Kırım Tatar kültür evinde tadına bakabilirsiniz fakat hemen belirtmeliyim Eskişehir'deki en iyi çibörek muttalıp cd. Alpu Tatar Çibörek. Bir de merkezde Papağan Çibörek var ama yağ kokusu ve lezzetsiz çibörek sunumu var. Eskişehirliler Papağanda asl çibörek yemezler.   

Lületaşı müzesinde değişik ülke sanatçılarının yaptığı eserleri,lületaşı işleme atelyelerini,ebru sanatı atelyölerini görebilirsiniz. Bir decumartesi günleri orta bölmede sema veya müzik dinletisi şansınız olabilir.

Atlıhan El Sanatları Çarşısı


Külliye ve çevresini gezdikten sonra anayola çıkarak aşağıya doğru ilerliyoruz. 





Burada köşedeki kıraathanenin yanındaki sokaktan girince Atlıhan El Sanatları  Çarşısını görebilirsiniz. Burada yine lületaşı ve el sanatları ürünlerini almanız mümkün. Burada ev yemekleri yapan bir mekan var. Ben hiç yemedim ama yiyenlerden hep pozitif yorumlar aldım. Bir de çarşının hemen karşısındaki köfteci yörenin eski bir mekanı. Bir kaç kez deneme fırsatım oldu. Fiyat/kalite dengesi oldukça iyi. Tavsiye ederim.





Cam Sanatları Müzesi





Atlıhan El Sanatları Çarşısının arka çıkışından çıkıp sokak boyunca ilerliyoruz. Karşımıza Abacı Konak Otel tabelası çıkıyor. Yanındai yoldan devam ederseniz. Cam Sanatları müzesine ulaşırsınız. Tam bilet 3TL.İndirimli bilet 1.5 TL. Geliri engelli vatandaşlarımız ve kız çocuklarımız için harcanıyor. İçeride farklı ülke sanatçılarının yaptığı cam eserleri ve cumhuriyet dönemi kıyafetlerinden örnekleri görebilirsiniz.

Balmumu Müzesi



Cam Sanatları müzesinin ardından yol boyunca yine devam ediyor ve merdivenlerle Türkiye'nin ilk ve tek balmumu müzesini ziyaret ediyoruz. Balmumu müzesi ile ayrıntılı yazımı okuyabilir içerideki eserlerinin birçoğunu fotoğraflarım aracılığıyla gezebilirsiniz.




Balmumu müzesinin ardından artık yavaş yavaş Odunpazarı Evleri yerleşkesinden ayrılıyoruz. Ama ayrılmadan önce mantı yiyebileceğiniz bir başka mekan önerebilirim size. Başlangıç noktamıza yürürken sağ tarafta malhatun heykelini göreceksiniz. Peki Malhun Hatun kimdir?  Heykelin hemen arkasında bir kadın girişimcinin eski bir osmanlı evini restore ederek hizmete açtığı Malhatun konukevini göreceksiniz. Gözlemesi ve mantısı gayet güzel. Tavsiye ederim.







0 yorum:

Yorum Gönder