OHAL, YURT DIŞI SEYAHATLERİNİ NASIL ETKİLEYECEK?

Türkiye’de 3 ay boyunca olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmesinin ardından yurt dışına seyahat edeceklerin durumu merak konusu oldu.

OHAL seyahat etmek isteyenleri olumsuz etkilemiyor

OHAL durumunda yurt dışına çıkışlar engellenmiyor, sadece tedbirlerin artırılması söz konusu. Örneğin, havalimanlarında güvenlik önlemleri daha sıkı uygulanacağı için uçuş saatlerinizden en az 4 saat önce havalimanına gitmenizde fayda var. OHAL’de kimlik ve pasaportlarınızı yanınızdan ayırmamanız ayrıca tavsiye ediliyor.

Vize başvurularında bir sorun yok

Yurt dışına ve özellikle vize isteyen bir ülkeye seyahat planlayanların vize ve pasaport başvurularında herhangi bir sorun bulunmuyor.

Tur satın alanlar seyahat günlerini bekleyebilirler



OHAL’de en rahat seyahat edecekler arasında tur satın alanlar geliyor. Daha önceden vize işlemleri yerine getirilen yolcular, sadece turlarının başlayacağı günü bekleyebilirler.

Havalimanlarında hangi belgeler isteniyor?

Umuma Mahsus Pasaport (Bordo) sahipleri ne yapmalı?

-Umuma Mahsus Pasaport sahiplerinden, polis kontrolünde mesleklerini ispatlayacak bir kimlik, kart veya yazılı belge isteniyor. Seyahate çıkmadan önce, iş yerinizden izinli olduğunuza dair bir belge ve sigorta kaydınızı yanınızda bulundurmanızda fayda var.
-Emeklilerden ise SGK’dan emekli olduğuna dair bir doküman isteniyor ve bu belgenin ilgili kurumdan “yurt dışına çıkmasına engel yoktur” ibaresi olacak şekilde alınması gerekiyor.
– Öğrencilerin ise öğrenci belgelerini yanlarında bulundurmaları gerekiyor.
– Eğer kamu çalışanı iseniz yanınızda mutlaka çalıştığınız kuruma ait bir yazı ve yazıda da “yurtdışına çıkmasına mani bir durumu yoktur” ibaresinin yer alması gerekiyor.

Yeşil Pasaport sahipleri ne yapmalı?

-Yeşil Pasaport sahipleri de aynı şekilde kurumlarından yurt dışına çıkabilir ibaresinin olduğu ıslak imzalı bir belge bulundurmak zorundalar.
-Yeşil pasaport sahibi emekliler ve asker emeklilerinin ise, Vize İhlal bölümüne girip pasaport ve uçak biletlerini kontrol ettirmeleri yeterli.

Yazının orjinali :http://www.yoldasin.com/ohal-yurt-disi-seyahatlerini-nasil-etkileyecek/

0 yorum:

Yorum Gönder